top of page

Аутизм, або особливі діти, які поруч, але поки що не разом...

Розлади спектру аутизму – це порівняно недавно визначений комплекс взаємопов’язаних поведінкових, соціальних, комунікативних, емоційних та когнітивних ознак (симптомів). Поняття спектру означає, що проблеми комунікації, взаємодії, стереотипної поведінки, образності мислення та ін., які є характерні для аутизму, можуть проявлятися у різному рівні інтенсивності. Відмінності між двома особами, які мають даний розлад, можуть бути вражаючими. Щороку кількість осіб (здебільшого дітей), які потрапляють у цей спектр, зростає. У світовій практиці статистика засвідчує наявність у 1 % осіб серед всього населення комплексу ознак розладів спектру аутизму. В Україні статистичні дані істотно менші (1 на 10000 осіб), аніж дані ВООЗ. Це пояснюється складністю і малою доступністю психодіагностики та недостатньою кількістю обізнаних із проблемою фахівців.

Батьки, які помічають особливості психосоціального розвитку своєї дитини, часто почуваються розгубленими і самотніми через брак достовірної інформації. Іноді, оточуючі їх заспокоюють, говорячи, що дитина «сама переросте», «розговориться», «піде до школи і там її всьому навчать». Та такі поради призводять до втрати дорогоцінного часу, можливостей корекції проблемних сфер. Усвідомлення наявності спектру аутизму – це ще не є втратою надії на повноцінне життя, це усвідомлення іншого шляху розвитку і вдосконалення, це визнання безумовної любові до свого маленького «інопланетянина».

Найчастіше перші занепокоєння батьків виникаюють у звязку із мовленнєвими особливостями розвитку їх дитини. Ці особливості бачать як самі батьки, так і оточуючі.

Психологічна допомога при розладах спектру аутизму (РСА) нами пропонується у таких напрямках:

1. РОБОТА З ДІТЬМИ
а) комплексна діагностика психічного стану дитини;
б) розробка індивідуальної програми корекції та розвитку дитини;
в) проведення систематичного моніторингу розвитку дитини.


2. ПІДТРИМКА РОДИНИ
а) консультації щодо індивідуальних особливостей дитини та оптимальних умов її розвитку;
б) інформаційно-методичне забезпечення щодо проблеми аутизму;
в) психологічні заняття, тренінги для батьків;
г) психотерапія родини.

Психодіагностика з подальшою консультацією та складанням індивідуальної програми розвитку – перший етап співпраці з родиною. Обстеження дитини відбувається в ігровій невимушеній формі, хоча підсумком контакту з дитиною і її родиною є досить повна картина як психічного розвитку дитини, так і особливостей взаємодії батьків з нею. На початку ми можемо попросити маму погратись з дитиною з використанням дидактичного й ігрового матеріалу. Завдяки цьому дитина швидше адаптується у новому приміщенні і серед незнайомих людей. Тут значущим є наступне: наскільки мама вміє гратись з дитиною, якими способами вона привертає її увагу, як підтримує її, як комунікує з дитиною (інтонації, їх різноманітність, тембр, темп, сила голосу тощо), який стиль взаємодії використовує тощо. Потім з дитиною починає взаємодіяти психолог, розкриваючи особливості її проявів на різних рівнях.

Діагностика здійснюється з наступною метою:
1. Уточнення особливостей психічного розвитку дитини щодо наявності симптоматики.
2. Розкриття ресурсів розвитку дитини та визначення тих проблемних зон, які потребують корекції. Це необхідно для розробки індивідуальної програми розвитку дитини

Процес консультації залежить від запитів батьків.

У відповідності до запиту будуємо спілкування з батьками, під час якого обговорюємо найактуальніші проблеми родини, даємо поради та рекомендації щодо навчання та розвитку дитини та участі батьків у цьому процесі.
Консультації з батьками розпочинаємо з запитання, що вони від нас очікують.
Велику увагу приділяємо роботі не тільки з дітьми, але й з батьками.

Пропонуємо вашій увазі такі форми роботи з родиною:
Тренінги спрямовані на особистісні перетворення батьків. Залежно від програми тренінгу, робота здійснюється у таких напрямах: робота з навичками дитячо-батьківських стосунків, емоційною сферою, рівнем тривожності, батьківською компетентністю, здатністю до творчості тощо.

Психоедукаційні заняття: батьки отримують знання з актуальної для них тематики: з питань сутності аутизму, закономірностей розвитку аутичних дітей, сучасних психолого-педагогічних методів корекції розладів, можливостей інтеграції таких дітей у суспільство, батьківсько-дитячим стосункам.

За запитом батьків їм надається психотерапевтична допомога у формі сімейної або індивідуальної роботи. Опрацьовується внутрішньо сімейна та особистісна проблематика членів родини методом КПТ (когнітивно-поведінкової терапії).

Більше інформації про клінічні рекомендації при РСА можна знайти за адресою
http://www.nice.org.uk/guidance/qs51/resources

Більше інформації про клінічні рекомендації при РСА можна знайти за адресою http://www.nice.org.uk/guidance/qs51/resources

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page