top of page

"Чорна смуга у житті", або як подолати депресію

Депресія є доволі поширеним явищем – кожен п’ятий переживає депресію в певний момент свого життя (за даними ВООЗ). Кожен може почуватись пригнічено, але якщо ці почуття надто тривалі чи інтенсивні, то вони впливають і визначають повсякденне життя. Цей розлад може трапитись у людей різного віку, доходів, раси і культури. Депресія може вплинути на те, що і скільки ви їсте, на ваш сон, на те, як ви ставитеся до себе, як ви оцінюєте оточуючий світ, і те, як ви взаємодієте з іншими. Іноді депресивний епізод може з’явитися нізвідки в той час, коли здається, що все йде нормально. В іншому випадку, депресія може бути безпосередньо пов'язана зі значною подією в вашому житті, такою як втрата коханої людини, боротьба з хронічними захворюваннями, конфліктні стосунки тощо. Якщо депресія виникає вперше, то роль стресових чинників становить 90 %, якщо ж вдруге, то значення таких зовнішніх стимулів зменшується до 70 %. І надалі, щоразу для виникнення депресії потрібні все менші стимули.

Іноді обставини, які викликають депресією, не піддаються контролю. У інших випадках, однак, депресія виникає, коли люди не помічають, що у них насправді є вибір, і вони можуть змінити своє життя. Причини депресії не завжди зрозумілі одразу, і такі випадки вимагають ретельного обстеження та діагностики кваліфікованим фахівцем в галузі психічного здоров'я . Дуже часто саме комбінація генетичних, психологічних та соціальних факторів бере участь у виникненні депресії. В Україні рекомендації щодо психодіагностики, психотерапії та медикаментозного лікування розкриті у затвердженому Міністерством охорони здоров’я (від 25 грудня 2014 р.) уніфікованому клінічному протоколі первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги (http://neuronews.com.ua/page/depresD086ya-legkij-pomirnij-tyazhkij-depresivniC2A0-epizodi-bezC2A0somatichnogo-sindromu-aboC2A0zC2A0somatichnim-sindromom-rekurentnij--depresivnij-rozlad-distimiya).

У жінок депресія зустрічається приблизно в два рази частіше, ніж у чоловіків. Чимале значення у цьому відіграють гормональні фактори, що сприяють збільшенню ймовірності депресії. Такі фактори, як менструальні зміни циклу, вагітності, викидні, післяпологові зміни, менопаузи можуть запускати депресивні процеси.

Чоловіки рідше піддаються депресії.

Депресія у чоловіків часто маскується алкоголем чи соціально прийнятною звичкою працювати понаднормово. Чоловіки більш схильні дотримуватися активної, конкурентної стратегії життя, і тому їм важче визнати, що вони потребують допомоги. Вони менш схильні говорити про свої почуттях з іншими людьми, а тому сторонні іноді й не здогадуються про їх скрутний стан. Деякі симптоми депресії частіше зустрічаються у чоловіків. Вони включають в себе дратівливість, гнів, втрату контролю, більшу кількість ризиків і агресії. Чоловіки також частіше зводять рахунки з життям (в три рази частіше, ніж жінки, скоюють самогубство; особливо часто чоловіки розлучені, овдовілі чи самотні).

Існують деякі відмінності у виникненні депресії і для людей різного віку. Для прикладу, у підлітків депресія проявляється у проблемних стосунках вдома, в школі і/чи з друзями.

Для підлітка, що переживає депресію типовим є:
*втрата інтересу до діяльності,
*втрата апетиту або переїдання,
*проблеми концентрації уваги,
*виникають думки про самогубство, самоушкодження,
*тривожний сон або надто тривалий сон,
*почуваються втомленими весь час,
*скаржаться на головний біль, біль у животі,
*невпевнені в собі
*висловлюють почуття провини без будь яких причин.

У дітей, особливо підлітків, проявами депресії є дратівливість, постійна сварливість, а також перебування в «поганому настрою».

Депресія в літньому віці характеризується збільшенням заклопотаності, стурбованості за себе та близьких. Хоча депресія легко піддається лікуванню, проте є багато людей із цим розладом, які не звертаються за допомогою, оскільки в їх нинішньому пригніченому стані вони не думають, що щось їм може допомогти, або ж вони розглядають свою депресію, як ознаку слабкості. Депресивний розлад проявляється у тілесних відчуттях, емоціях, думках і поведінці. Без належної допомоги та лікування депресія може тривати протягом декількох місяців або років. Кваліфікована допомога у формі антидепресантів і психотерапії може зменшити, а часто й усунути симптоми депресії (ризик рецидиву знижується, якщо пацієнт пройшов курс КПТ).

Успіх лікування залежить від налагодженої взаємодії, від спільної праці між пацієнтом і терапевтом, від мотивації пацієнта до змін, і від таких факторів, як тип депресії, ступінь її важкості і тривалості перебігу.

Більше дізнатися про науково доведені факти про особливості перебігу й лікування депресії можна, ознайомившись із клінічними протоколами Національного інституту охорони здоров'я та клінічного майстерності (NICE, London) http://www.nice.org.uk/guidance/cg90/chapter/guidance#step-1-recognition-assessment-and-initial-management

Відповіді на найбільш поширені запитання

Чому виникає депресія?
Іноді очевидними причинами стає пригнічення, перевтома, сум. Проте, в інших випадках депресію спонукає розлучення,конфліктні стосунки, втрата або навіть народження дитини. Ці почуття можуть стати настільки сильними, що вам стане потрібною стороння допомога.

Як зрозуміти, що це депресія?
Почуття депресії глибше, довше і більш неприємне, ніж короткі епізоди нещастя, що кожен з нас відчуває час від часу.

Депресія характеризуються (не мусять бути всі ознаки одразу):
*стійкою печаллю або поганим настроєм,
*нездатністю насолоджуватися життям,
*втратою інтересу до життя,
*складністю приймати рішення,
*нездатністю справлятися з речами, які раніше здавалися простими,
*відчуттям неспокою і збудження,
*втратою апетиту і ваги,
*труднощами із засинанням,
*втратою статевого потягу,
*думками про самогубство.

Фахівці поділяють депресію на 3 ступені: легкого, помірного і важкого, а вже потім вирішують, яке лікування обрати.

Як можливі варіанти допомоги і лікування?
Самопоміч: на сьогодні існують книги для самодопомоги при депресії, засновані на когнітивній поведінковій терапії (КПТ). Вони рекомендовані для депресії легкого ступеню. Окрім того, рекомендованими є фізичні вправи та вправи на релаксацію. Варто також поговорити про це з кимось; якщо ж ви не можете довіритись комусь, спробуйте записувати, як ви себе почуваєте. Подумайте про вступ у групу взаємопідтримки - спілкування з іншими людьми в аналогічній ситуації теж є помічним.

Когнітивна поведінкова терапія допомагає людям подолати негативні думки, які іноді можуть бути причиною депресії. КПТ рекомендована для легкого і помірного ступенів депресії.

Ліки: антидепресанти можуть допомогти, якщо ваша депресія є важкою або продовжується протягом тривалого часу. Вони можуть допомогти вам почуватись менш тривожно, почати насолоджуватися життям і бути ефективним. Проте, вам варто пам'ятати, що ви не будете відчувати ефект антидепресантів одразу. Люди часто не помічають яких-небудь поліпшень в їх настрої протягом перших 2 або 3 тижнів. Антидепресанти рекомендовані для депресії вираженого ступеня.

Що варто зробити, щоб допомогти собі?
Повідомте своїх близьких про те, як ви почуваєтесь.
Спробуйте вести активний спосіб життя. Навіть звичайна прогулянка може допомогти вашому настрою і нормалізації сну. Переконайтеся, що ви добре харчуєтеся.
Будьте обережні з алкоголем, оскільки це посилює депресію.
Окрім того, намагайтеся не втрачати надії. Це дуже поширений у сучасному суспільстві розлад, і той досвід, який ви отримаєте, пройшовши через нього, ймовірно, дозволить вам стати сильнішими і в змозі впоратися з труднощами швидше, ніж раніше.

Як ви можете допомогти комусь, хто знаходиться в депресії?
Прислухайтеся до них, але намагаюся не осуджувати їх.
Не пропонуйте порад, якщо вони не просили про це, але якщо ви можете бачити проблему, яка стоїть за депресією, ви могли б обдумати разом із людиною, як знайти оптимальне рішення.
Проводьте час з ними, слухаючи знову і знову їхні проблеми, і закликаючи їх продовжувати йти і крок за кроком долати перепони.
Якщо вони не почуваються краще, то варто заохотити їх, щоб вони відвідали психотерапевта і отримали кваліфіковану допомогу.

Слід шукати кваліфіковану допомогу, якщо ви помітили, що людина поруч з вами:
*нещасна більшу частину часу протягом тривалого часу
*втратила впевненість у собі
*висловлює почуття провини, сорому і неповноцінності
*дратівлива
*плаксива
*втратила свій апетит, або їсть більше, ніж зазвичай
*змінила свій графік сну і відпочинку
*довший час виглядає надмірно втомленою
*має проблеми з концентрацією уваги
*часто скаржиться на тривоги
*втратила інтерес до життя, в тому числі сексуальний
*не доглядає за собою, так як зазвичай
*іноді говорить про самогубство.

Особливі періоди в житті та депресія
Часто депресію викликають певні життєві події, як очікувані, так і неочікувані, стресові або монотонні повсякденні будні.

Вагітність, народження дітей та депресія
Широковідомим є твердження, що деякі матері переживають депресію після народження дитини. Проте, нинішні наукові дослідження стверджують, що більш ніж 1з 10 татів також мають депресивні настрої у той час.
Основні події в житті людей, навіть хороші, як от переїзд у новий будинок, може викликати у вас депресію. Чоловік, який щойно вперше став батьком відчуває, що його життя змінилось більше, ніж у будь-який інший період. Раптом, він усвідомлює, що тепер доведеться витратити набагато більше часу, допомагаючи дружині та новому члену сім’ї. Він може почуватись дуже втомленим.
Жінка, яка нещодавно стала матір’ю буде, ймовірно, менш зацікавлена у сексуальних стосунках протягом декількох місяців. «Новоспеченим» батькам доведеться коригувати свій спосіб життя, по новому розподіляти час і увагу у сімейному колі.
Якщо хтось із сім’ї вже має депресію, то це впливає і на партнера.

Що таке післяпологова депресія?
Післяпологова депресія є психічним розладом, який охоплює 10-15 жінок зі 100, які нещодавно народили. Основні симптоми: поганий настрій, втрата активності і інші симптоми тривалістю не менше двох тижнів. Найчастіше післяпологова депресія починається протягом одного або двох місяців після пологів. Також вона може початись через кілька місяців після народження дитини. Близько третини жінок з післяпологовою депресією відчувають деякі депресивні симптоми ще під час вагітності, після народження ж ці симптоми можуть посилюватися. Післяпологова депресія може трапитися з кожною жінкою після народження дитини, і це не ваша провина. Ніколи не занадто пізно, щоб звернутися за допомогою. Навіть якщо ви були в депресії протягом тривалого часу, ви можете почуватись краще.

Чи всі жінки мають депресивні настрої після народження дитини?
Народження дитини є періодом великих змін. У цей час є нормальним відчувати багато різних емоцій. Не кожна жінка, і тим паче її чоловік, переживають в такі моменти депресивний розлад. Десь на 3-4 день після народження ви можете мати істотні перепади настрою. Ви можете розридатися цілком легко. Ви можете почуватись роздратованою, пригніченою і тривожною час від часу. Ви також можете надмірно реагувати на деякі речі. Це, як правило, припиняється, коли вашій дитині близько 10 днів від народження. У цей час жінки не потребують лікування. Якщо ж так буде тривати протягом більш ніж 2 тижнів, варто звернутися за допомогою.

Що можна зробити, щоб запобігти післяпологовій депресії?
Не намагайтеся бути «супержінкою». Спробуйте робити менше, щоб менше втомлюватися.
Знайдіть нових подруг серед інших жінок, які вагітні або щойно народили дитину.
Спробуйте з кимось поговорити про своє самопочуття.
Відвідуйте групи взаємопідтримки і допомоги для жінок чи сімейних пар із схожими труднощами
Приймайте пропозиції про допомогу від друзів і сім'ї.
Використовуйте будь-яку можливість, щоб трохи поспати або відпочити протягом дня чи ночі.
Намагайтеся регулярно харчуватися. Їжте здорову їжу.
Знаходьте час, щоб робити речі, які ви любите або які допомагають вам розслабитися - наприклад, відправтеся на прогулянку, почитайте журнал, послухайте музику.
Якщо у вас є чоловік, коханий, намагайтеся деякий час проводити із задоволенням разом. Якщо ви мати-одиначка, спробуйте зробити щось приємне з другом або членом сім'ї.
Відвідуйте групи для молодих мам або післяпологові групи взаємопідтримки. Там ви можете знайти жінок, які почуваються так само, як і ви.
Попросіть інших допомогти вам по дому, з покупками і доглядом за іншими дітьми.
Регулярні фізичні вправи можуть підвищити ваш настрій.
Не вживайте алкоголь або наркотики. Вони можуть призвести до погіршення депресії. Вони також шкодять вашому фізичному здоров'ю і здоров’ю вашої дитини.
Рекомендації NICE (Національного інституту охорони здоров'я та клінічного майстерності; London) при післяпологовій депресії: http://www.nice.org.uk/guidance/CG45


З метою самодопомоги при депресії варто скласти План забезпечення безпеки, який може включати в себе:
Діяльність: взяти участь у спортивних заняттях або піти на прогулянку; слухати музику, яка змушує вас почуватись більш щасливо, грати на музичному інструменті, доглядати за домашнім тваринам, зробити щось, щоб допомогти комусь іще – ніщо нас так не надихає, як усвідомлення власної мети в житті.
Складіть список імен підтримки з числа сім'ї та друзів.
Пам’ятайте, що ви завжди можете звернутися за професійною підтримкою.

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page